Ecodriving

Τι είναι Ecodriving

Τι είναι Ecodriving

Ecodriving σημαίνει να σκέφτεσαι και να οδηγείς οικολογικά. Είναι ένας έξυπνος τρόπος οδήγησης ο οποίος συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, των εκπομπών ρύπων και των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επίσης, συμβάλλει στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων. Ecodriving σημαίνει συνετή, ήπια και ασφαλής οδήγηση σε χαμηλό αριθμό στροφών τού κινητήρα με την οποία εξοικονομείται έως 15% καύσιμου.

Οι τεχνικές του Ecodriving

Να σκέφτεσαι και να οδηγείς οικολογικά σημαίνει:

  1. Nα αλλάζεις ταχύτητα στις 2.000 με 2.500 στροφές, όπου και είναι η πιο οικονομική «περιοχή» λειτουργίας του κινητήρα, Για αυτοκίνητα με κινητήρα diesel η αλλαγή πρέπει να γίνεται στις 1.500 με 2.0GG στροφές. Ο μεγάλος αριθμός στροφών και η υπερβολική ταχύτητα αυξάνουν υπερβολικά την κατανάλωση καυσίμου.
  2. Να οδηγείς με σταθερή ταχύτητα, χρησιμοποιώντας τη μεγαλύτερη δυνατή σχέση μετάδοσης. Να αποφεύγεις τα άσκοπα φρεναρίσματα ή αλλαγές ταχυτήτων. Όταν οδηγείς με σταθερή ταχύτητα 60 krn/h με 5η σχέση μετάδοσης αντί για 3η μπορείς να εξοικονομήσεις καύσιμο από 15-24% ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου. Η απότομη επιτάχυνση καταναλώνει μεγάλη ποσότητα καυσίμου με την οποία θα μπορούσαμε να οδηγήσουμε για αρκετά λεπτά με λογική ταχύτητα.
  3. Nα προβλέπεις τις συνθήκες κυκλοφορίας.Όταν οδηγείς παρατήρησε όσο πιο μακριά μπορείς ώστε να είσαι σε θέση να προβλέπεις τις συνθήκες κυκλοφορίας γύρω σου και να ενεργείς κατάλληλα, Όταν ελέγχεις από μακριά την ροή της κυκλοφορίας αποφεύγεις τα απότομα φρεναρίσματα και τις επιταχύνσεις. Ειδικά μέσα στην πόλη, δεν υπάρχει κανένα όφελος σε χρόνο αν οδηγείς επιθετικά. Να θυμάσαι πως αν το επόμενο φανάρι που θα συναντήσεις είναι κόκκινο δεν είναι θέμα ταχύτητας αλλά απλά θέμα τύχης!
  4. Να σταματάς επιβραδύνοντας ομαλά. Όταν αφήνουμε το αυτοκίνητο να κυλήσει με κάποια σχέση χωρίς να πατάμε το γκάζι τότε η κατανάλωση είναι μηδέν. Αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση που αφήσουμε το αυτοκίνητο με νεκρά και τον κινητήρα στο ρελαντί. Αν πρόκειται να σταματήσεις σε ένα σηματοδότη η σε μια διασταύρωση άσε όσο πιο νωρίς μπορείς το γκάζι με επιλεγμένη μια υψηλή σχέση μετάδοσης. Αν επιλέξεις να συνεχίσεις να πατάς το γκάζι και να φρενάρεις απότομα στα τελευταία μέτρα, το μόνο που καταφέρνεις είναι απλά να φτάσεις γρηγορότερα στο εμπόδιο και να καταναλώσεις πολύ περισσότερο καύσιμο και να φθείρεις φρένα και ελαστικά.
  5. Να σβήνεις του κινητήρα σε σύντομες στάσεις.Π.χ. όταν περιμένετε σε ένα φανάρι ή όταν είστε ακινητοποιημένοι λόγω κυκλοφοριακού ή όταν περιμένετε κάποιον κ.λπ.. Όταν εκκινείς τον κινητήρα σε σύγχρονα οχήματα (κατασκευής μετά από το 1990 περίπου) μην χρησιμοποιείς το γκάζι και ξεκινά αμέσως χωρίς ζέσταμα του κινητήρα.
  6. Κάνε τακτική συντήρηση του οχήματος και των ελαστικών του. Η οδήγηση με πίεση ελαστικών μικρότερη κατά 0,3 bar σε σχέση με αυτή που συνιστά ο κατασκευαστής αυξάνει την κατανάλωση κατά 3%. Μην χρησιμοποιείς φαρδύτερα ελαστικά από αυτά που προτείνει ο κατασκευαστής γιατί έτσι αυξάνεις την κατανάλωση, Εξετάστε την δυνατότητα αγοράς νέας τεχνολογίας ελαστικών «εξοικονόμησης καυσίμου» που διαθέτονται στην αγορά.
  7. Να αποφεύγεις την μεταφορά περιττών φορτίων. Κάθε πρόσθετο εξάρτημα και βάρος που τοποθετείς στο όχημά σου (ξεχασμένα αντικείμενα στο πορτ-μπαγκάζ, αεροτομές, σχάρες, μπαγκαζιέρες οροφής, πρόσθετες μεγάλες κεραίες κλπ.) προκαλεί αύξηση της ισχύος που απαιτείται από τον κινητήρα, αύξηση της αεροδυναμικής αντίστασης και συνεπώς αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου. Οδηγώντας με 120 χλμ την ώρα και έχοντας τοποθετημένες αποσκευές στην σχάρα οροφής, η κατανάλωση καυσίμου μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 39%. Μην οδηγείς με τα παράθυρα ανοιχτά γιατί αυξάνεις πολύ την αεροδυναμική αντίσταση του αυτοκινήτου και συνεπώς την κατανάλωση καυσίμου.
  8. Να κάνεις συνετή χρήση του κλιματισμού. Χρησιμοποίησε κλιματισμό μόνο όταν είναι απαραίτητο και μην τον ρυθμίζεις κάτω από τους 23°C. Η ψύξη με κλιματισμό στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου από αρχικές θερμοκρασίες πάνω από 25°C και ειδικά σε κυκλοφοριακή συμφόρηση αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου κατά 20%. Όταν οδηγείς μέσα στην πόλη σε χαμηλές ταχύτητες, είναι πιο συνετό να ανοίγεις τα παράθυρα. Για ταχύτητες άνω των 50 χλμ την ώρα είναι πιο οικονομικό να χρησιμοποιείς τον κλιματισμό αντί να ανοίγεις τα παράθυρα.
  9. Στις στροφές να επιβραδύνεις ομαλά. Εάν είναι δυνατόν χωρίς τη χρήση φρένου. Η επιτάχυνση και το βίαιο φρενάρισμα πριν από κάθε στροφή, εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου είναι και επικίνδυνη. Άσε νωρίς το γκάζι πριν τη στροφή ώστε να μην χρειαστεί φρενάρεις βίαια.
  10. Να αποφεύγεις τη χρήση του οχήματος για σύντομες διαδρομές. Αποστάσεις Ενός χιλιομέτρου ή λιγότερο Είναι ιδανικές για περπάτημα ή ποδήλατο. Εκτός από την εξοικονόμηση καυσίμου και την προστασία του περιβάλλοντος βελτιώνεις και τη φυσική σου κατάσταση.
  11. Να χρησιμοποιείς το βοηθητικό εξοπλισμό του οχήματος (στροφόμετρο, trip computer, cruise control). Ο εξοπλισμός αυτός σε βοηθά να εξοικονομείς καύσιμο. Ειδικά ο υπολογιστής ταξιδιού σε βοηθά να αυτοαξιολογηθείς εφαρμόζοντας τους κανόνες της οικονομικής οδήγησης σε πραγματικές συνθήκες. Παρατήρησε τη στιγμιαία κατανάλωση του οχήματος σου όταν εφαρμόζεις τους κανόνες του Ecodriving και ανακάλυψε τα οφέλη του.
  12. Να επιλέγεις αποδοτικότερο όχημα (ετικέτα οικονομίας καυσίμου). Επέλεξε μέγεθος και τύπο αυτοκίνητου που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές καθημερινές ανάγκες σου. Η χρήση ενός αυτοκινήτου μεγάλου κυβισμού για την καθημερινή μετακίνηση λίγων χιλιομέτρων από το σπίτι στη δουλειά είναι ασύμφορη οικονομικά και επιβαρύνει το περιβάλλον.
  13. Να σχεδιάζεις τη διαδρομή. Βρες την πιο οικονομική διαδρομή για τις καθημερινές σου μετακινήσεις και χρησιμοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο ή το περπάτημα όποτε είναι δυνατό.

    
Πηγή: www.ecodriving.gr

  ΟΚΤ 06, 2023

Newsletter

Κάντε εγγραφη στο Newsletter μας για περισσότερη ενημέρωση και συμβουλές οδικής συμπεριφοράς.





Πετράλωνα:

Διεύθυνση: Ηούς 57, Αθήνα 118 53

Τηλέφωνο: +302103476264

Ταύρος:

Διεύθυνση: Θράκης 7, Ταύρος 17778

Τηλέφωνο: +302114197765


Email: info@tsavlis.gr