Συμβουλές οδήγησης τον χειμώνα...

Προσαρμόστε το αυτοκίνητό σας στο χειμώνα

Προσθέστε την κατάλληλη ποσότητα αντιψυκτικού στο ψυκτικό της μηχανής. Θα προστατέψει το αυτοκίνητό σας από τον πάγο και τη διάβρωση. Ελέγξτε την μπαταρία για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή ισχύ για τις εκκινήσεις στο κρύο του χειμώνα. Ελέγξτε τα φρένα σας. Αν τα φρένα δεν αποδίδουν σωστά το αυτοκίνητο μπορεί να έλκεται στο πλάι κατά το σταμάτημα. Έχετε μαζί σας εξοπλισμό ανάγκης. Ένας φακός, μια κουβέρτα, άμμος ή αλάτι, και μια ξύστρα χιονιού είναι απαραίτητα. Ελέγξτε το καλοριφέρ και τον αποψύκτη. Θα σας εξασφαλίσουν άνεση και θα κρατήσουν το παρμπρίζ σας καθαρό από πάγο και συγκεντρώσεις ατμών. Αλλάξτε τα λάδια. Τα λιπαντικά για χειμερινές συνθήκες εξασφαλίζουν εύκολη εκκίνηση. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα υγρά για το παρμπρίζ. Με κατάλληλους υαλοκαθαριστήρες, ένα αντιψυκτικό διάλυμα θα κρατά πάντα καθαρό το παρμπρίζ.

Διατηρήστε το κράτημά σας στο δρόμο

Ρυθμίστε την ταχύτητά σας κατάλληλα πριν στρίψετε για να αποφύγετε την υποστροφή και υπερστροφή. Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις για να μειώσετε τις πιθανότητες ολίσθησης. Εφαρμόστε σταθερή πίεση στα φρένα. Μην κάνετε κινήσεις αντλίας. Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει ΑBS, αυτό θα σταματήσει το αυτοκίνητό σας χωρίς ολίσθηση.

Προνοήστε

Προβλέψτε παραπάνω χρόνο για να φθάσετε στον προορισμό σας. Διπλασιάστε την απόσταση ασφαλείας. Η παραπάνω απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το αυτοκίνητο μπροστά σας θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε. Κρατήστε το αυτοκίνητό σας καθαρό. Το τακτικό ξέπλυμα με καθαρό νερό μειώνει τη διάβρωση που προκαλείται απο τα χημικά, το αλάτι και το χαλίκι που χρησιμοποιείται για την απόψυξη των δρόμων. Προσοχή στις γέφυρες και άνω διαβάσεις. Σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος τείνει να σχηματίζεται γρηγορότερα, για αυτό προσαρμόστε ανάλογα την οδήγησή σας. Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και το παρμπρίζ σας καθαρό. Να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αν κολλήσετε σε πάγο ή χιόνι. Μην περιστρέφετε (σπινιάρετε) τους τροχούς σας. Αφαιρέστε το χιόνι γύρω από τα ελαστικά σας και κουνήστε ελαφρά μπρος-πίσω το αυτοκίνητό σας.

Προετοιμαστείτε για το απρόσμενο: υποστροφή και υπερστροφή

Πώς να αντιμετωπίσετε την υποστροφή: Το αυτοκίνητο δεν στρίβει όσο θέλετε επειδή τα μπροστινά ελαστικά έχασαν την επαφή τους με το δρόμο. Μην αυξάνετε τη γωνία του τιμονιού σας και μην φρενάρετε γιατί αυτό θα κάνει χειρότερα τα πράγματα. Αντί για αυτό: Πάρτε το πόδι σας από το γκάζι και μην πατήσετε το φρένο. Το βάρος του αυτοκινήτου σας θα μεταφερθεί μπροστά. Προσεκτικά μειώστε τη γωνία οδήγησής σας. Θα πρέπει να μπορείτε να επαναφέρετε προσεκτικά το αυτοκίνητό σας στην επιθυμητή πορεία. Πώς να αντιμετωπίσετε την υπερστροφή: Το αυτοκίνητο στρίβει περισσότερο από ότι θέλετε επειδή τα πίσω ελαστικά έχασαν την επαφή τους με το δρόμο. Κάντε τις παρακάτω ενέργειες προσέχοντας πολύ την ανταπόκριση του αυτοκινήτου: Επιταχύνετε ελαφρά. Το βάρος του αυτοκινήτου σας θα μετατεθεί στους πίσω τροχούς. Την ίδια στιγμή στρίψτε το τιμόνι στην ίδια κατεύθυνση προς την οποία ολισθαίνει το πίσω μέρος. Κοιτάξτε προς την κατεύθυνση που θέλετε να πάει το αυτοκίνητο. Έτσι θα είστε έτοιμοι να προσαρμόσετε τη διαδρομή του αυτοκινήτου μόλις αρχίσει να ανταποκρίνεται στις διορθώσεις σας.

Να θυμάστε ότι η τετρακίνηση είναι στην πραγματικότητα ενισχυμένη κίνηση 2 τροχών.

Και οι τέσσερις τροχοί παίρνουν κάποιο μέρος της σχέσης ροπής στρέψης μέσω του συστήματος μετάδοσης αλλά μόνο δύο τροχοί έχουν το πλήρες πλεονέκτημα της εφαρμογής δύναμης από τον κινητήρα. Όταν οδηγείτε με τετρακίνηση σε χιονισμένους, παγωμένους δρόμους το όχημα δεν μπορεί να σταματήσει σημαντικά καλύτερα από ένα όχημα με κίνηση στους δύο τροχούς.

Αναμενόμενες συνθήκες κατά τη χειμερινή οδήγηση εκτός δρόμου.

Τα παχιά στρώματα σκόνης μπορούν να κρύβουν και κρύβουν κούτσουρα, πέτρες, δοκάρια και κομμάτια πάγου. Το πρώιμο χιόνι συνήθως είναι ευκολότερο να σπρωχτεί από ότι το όψιμο, το οποίο έχει συσσωρευτεί από επιπλέον χιονοπτώσεις. Έχει μια σκληρή στρώση μεταξύ του μαλακού χιονιού και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Προσέξτε τους κινδύνους από το χιόνι που συσσωρεύεται κάτω από το τετρακίνητο όχημά σας κατά την κίνηση εκτός δρόμου.

Μπορεί ουσιαστικά να παγώσει τελείως τον κινητήρας σας ακόμη και όταν αυτός δουλεύει. Και η απομάκρυνσή του (Πάγου) μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Βεβαιωθείτε ότι η περιοχή του κινητήρα καθαρίζεται συχνά και προσέξτε τις θερμοκρασίες του λαδιού, των υγρών ταχυτήτων και άλλων σημαντικών υγρών. Προσέξτε για κομμάτια πάγου και σκληρού χιονιού που πιάνονται κάτω απο το όχημα και αποκόπτουν τις συνδέσεις φρένων. Όταν διασχίζετε ρηχά σημεία με νερό, προσέξτε για πάγο που επιπλέει και παγωμένα φρένα. Κρατήστε τον κινητήρα σας σε έντονη λειτουργία όσο πιο πολύ μπορείτε κατά την οδήγηση.

Προσαρμόστε το τετρακίνητο αυτοκίνητό σας στο χειμώνα προσεκτικά!

Ελέγξτε το αντιψυκτικό - αδειάστε και ξαναγεμίστε. Ελέγξτε τους σωλήνες - αντικαταστήστε αν είναι αδύναμοι. Αντικαταστήστε κάθε ιμάντα που έχει ραγίσει ή έχει λειανθεί. Αλλάξτε το λιπαντικό σας με λιπαντικό για χειμερινές συνθήκες. Ελέγξτε το λάδι των ταχυτήτων και άλλα υγρά. Αφαιρέστε κάθε υγρασία που έχει συσσωρευθεί - μπορεί να παγώσει και να προκαλέσει προβλήματα. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών (συμπεριλαμβανομένης της ρεζέρβας!). Ελέγξτε τα υγρά του υαλοκαθαριστήρα. Ελέγξτε το σύστημα της εξάτμισης για οπές και διαρροές - τα καυσαέρια είναι δύο φορές πιο επικίνδυνα όταν τα παράθυρα είναι ερμητικά κλειστά!

Συγκεντρώστε το πληρέστερο κουτί πρώτων βοηθειών που μπορείτε, ιδίως αν οδηγείτε εκτός δρόμου.

Για το κουτί σας χρησιμοποιήστε ένα συμπαγές δοχείο (μια βαριά τσάντα ή θήκη). Μερικά πράγματα που πρέπει να συμπεριλάβετε: φωτοβολίδες δρόμου, μάλλινες κουβέρτες, καλώδια βραχυκύκλωσης, σνακ, ένα μικρό φουρνάκι, έτοιμες σούπες, κατσαρολικά και σύνεργα φαγητού, χοντρές κάλτσες, καπέλο, γάντια, φάρμακα, αλυσίδες ελαστικών, φτυάρι χιονιού, κερί, αναπτήρα και σπίρτα, φακό και ραδιόφωνο με καινούργιες μπαταρίες, και κάτι να διαβάσετε κατά τη μεγάλη αναμονή. Μην ξεχνάτε τα φάρμακα και τις απαραίτητες προμήθειες προσωπικών ειδών.

Πηγή: GOODYEAR

  ΟΚΤ 06, 2023

Newsletter

Κάντε εγγραφη στο Newsletter μας για περισσότερη ενημέρωση και συμβουλές οδικής συμπεριφοράς.





Πετράλωνα:

Διεύθυνση: Ηούς 57, Αθήνα 118 53

Τηλέφωνο: +302103476264

Ταύρος:

Διεύθυνση: Θράκης 7, Ταύρος 17778

Τηλέφωνο: +302114197765


Email: info@tsavlis.gr