Άνετη οδήγηση τους καλοκαιρινούς μήνες

Χρειάζεστε καλή όραση και καλή ακοή και πρέπει να είστε σε εγρήγορση και με καλά αντανακλαστικά.
Άνετη οδήγηση τους καλοκαιρινούς μήνες image

Χρειάζεστε καλή όραση και καλή ακοή και πρέπει να είστε σε εγρήγορση και με καλά αντανακλαστικά.

Να λαμβάνετε υπόψη τη φυσική σας κατάσταση.

Χρειάζεστε καλή όραση και καλή ακοή και πρέπει να είστε σε εγρήγορση και με καλά αντανακλαστικά. Μην οδηγείτε ποτέ:

  • Αν έχετε πιει αλκοόλ
  • Αν έχετε λάβει φάρμακο με συνταγή ή χωρίς το οποίο μπορεί να προκαλέσει υπνηλία
  • Αν είστε υπό την επήρεια οποιουδήποτε ναρκωτικού
  • Αν είστε πολύ κουρασμένοι
  • Αν είστε συναισθηματικά ταραγμένοι
  • ... αυτά μπορεί να σας κάνουν απρόσεκτους.

Επιδιώκετε συνειδητά την απόκτηση του σωστού επιπέδου αντίληψης και συμπεριφοράς.

Ένα απλό κόλπο για να αυξήσετε επίπεδο των δυνατοτήτων και αδυναμιών σας συνειδητά είναι να κάνετε "μια περιγραφή αγώνα ταχύτητας" καθώς οδηγείτε. Αυτό θα σας δώσει μια πλήρη εικόνα όλων όσων συμβαίνουν. Μπορεί να προσέξετε νέους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλειά σας. Και τέλος, μπορεί να βελτιώσει τη αντίληψη που έχετε για τον εαυτού σας, επαγρυπνόντας σας για πιθανά αδύναμα σημεία και κινδύνους, όπως έλλειψη συγκέντρωσης ή λάθη στην αναμενόμενη συμπεριφορά απο τους άλλους οδηγούς.

Ως ηλικιωμένος οδηγός, επανεξετάζετε τακτικά την οδήγησή σας.

Η ηλικία από μόνη της δεν είναι καλός δείκτης της ικανότητας οδήγησης. Παρόλα αυτά, σαν ηλικιωμένος οδηγός μπορεί να προσέξετε ότι ο χρόνος αντίδρασής σας, η όραση ή η ακοή σας έχουν μειωθεί. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συστάσεις της οικογενείας σας, των φίλων και άλλων ανθρώπων αναφορικά με τις ικανότητές σας. Ίσως να θελήσετε να κάνετε επαναληπτικά μαθήματα ή να μοιραστείτε τις υποχρεώσεις οδήγησής σας με κάποιον άλλον. Αν προσέξετε ότι η οδήγηση σας προκαλεί μη αποδεκτό στρες ή κινδύνους ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε εναλλακτικές λύσεις. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωμένες πληροφορίες για τις δημόσιες μεταφορές και τις λοιπές υπηρεσίες. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα σημάδια της μειωμένης ικανότητας για οδηγική ασφάλεια: Σειρά μικρο-ατυχημάτων ή παρά λίγο ατυχημάτων. Αφηρημάδα ή αδυναμία συγκέντρωσης κατά την οδήγηση. Αδυναμία ανάγνωσης συνηθισμένων πινακίδων κυκλοφορίας. Οι άλλοι οδηγοί σας κορνάρουν συχνά. Σας έχουν γίνει συστάσεις για την οδήγησή σας από την αστυνομία, την οικογένεια και φίλους.

Γίνετε καλοί νυχτερινοί οδηγοί.

Η νυχτερινή οδήγηση μπορεί να γίνει ευχαρίστηση αν γνωρίζετε την ιδιαίτερη προσοχή που απαιτείται λόγω της περιορισμένης ορατότητας. Μερικά στοιχειώδη: Κρατήστε τα φώτα πορείας και τα πίσω φώτα σας αναμένα καθ` όλη τη διάρκεια μεταξύ δύσης και ανατολής. Θέστε τα φώτα πορείας σας σε χαμηλή δέσμη όταν κάποιο άλλο όχημα βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων, καθώς και όταν οδηγείτε πίσω απο κάποιο άλλο όχημα. Αν το αυτοκίνητό σας χαλάσει τη νύχτα βεβαιωθείτε ότι οι άλλοι οδηγοί μπορούν να δουν το αυτοκίνητό σας και να σταματήσουν εγκαίρως. Ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα κινδύνου (alarm). Αν είναι δυνατό, βγείτε από το δρόμο. Αποφύγετε να σταματήσετε μετά την κορυφή λόφου, ή αμέσως μετά από στροφή. Προσέξτε ιδιαίτερα τους πλευρικούς ανακλαστήρες φωτός και άλλα βοηθητικά οπτικά σήματα για να διατηρηθείτε στο δρόμο τη νύχτα.

Ελαττώστε ταχύτητα

Το να πηγαίνετε πολύ αργά μπορεί να είναι επικίνδυνο, αλλά όποτε βρίσκεστε σε δύσκολες συνθήκες όπως η ομίχλη, η βροχή, το χιόνι, ή η αντηλιά, μειώστε την ταχύτητά σας. Μην βιάζεστε και μην χάνετε την υπομονή σας.

Πηγή: GOODYEAR

  ΣΕΠ 28, 2023

Newsletter

Κάντε εγγραφη στο Newsletter μας για περισσότερη ενημέρωση και συμβουλές οδικής συμπεριφοράς.





Πετράλωνα:

Διεύθυνση: Ηούς 57, Αθήνα 118 53

Τηλέφωνο: +302103476264

Ταύρος:

Διεύθυνση: Θράκης 7, Ταύρος 17778

Τηλέφωνο: +302114197765


Email: info@tsavlis.gr